AKTUALITY

 

Nový program „Od semínka až po kostku cukru“

Pro podzimní dny jsme pro vás připravili novou exkurzi. Jejím úkolem je děti seznámit s pěstováním cukrové řepy u nás, jejím zpracováním, výrobou cukru a historií cukrovarnictví u nás. Je to jeden z nejvýznamnějších potravinářských oborů v České republice, který se proslavil a prosadil v celém světě. Program je vhodný pro děti ze základních a střeních škol. Součástí programu je i návštěva cukrovaru.

 

Pěstování cukrové řepy a výroba řepného cukru má v českých zemích 200letou tradici, neboť průmysl vždy patřil k významným pilířům české ekonomiky. Víte že, řepa se původně využívala jako krmná

plodina. Cukr z řepy poprvé získal berlínský lékárník A. S. Marggraf roku 1747 a první řepnou „cukrovarnu“ založil roku 1802 jeho žák F. C. Achard ve slezských Kuneráchv tehdejším Prusku. Řepnému cukru se zpočátku říkalo sladká sůl a byl velmi luxusním zbožím. První kostka cukru na světě vznikla roku 1843 v Dačicích. Před kostkou cukru tu byly cukrové klobouky, kopy a homole. Navštívíte cukrovar,který  byl založen roku 1831 knížecím rodem Thurn-Taxisů a  je nejstarším činným a zároveň nejvýkonnějším cukrovarem ve střední a východní Evropě.

 

Copyright 2010. VESELÝ ŠKOLNÍ AUTOBUS

KONTAKT| DOMŮ

Webdesign & Development by 5Q